En anden af mine store interesser er madlavning. Jeg holder meget af at eksperimentere og opfinde nye retter. Her er nogle af favoritopskrifterne. Du er selvfølgelig velkommen til at printe dem.

Mine opskrifter

Beef Wellington Ramsey Way

Ingredienser
400 gram oksemørbrad fra midterstykket
400 gram brune champignon
4 skiver parmaskinke
Engelsk sennep (Evt. Colemans)
1 plade butterdej
2 æggeblommer

Tilberedning
Tænd ovnen på 200 grader
Krydder kødet med salt og luk det på en varm pande med olie - pensel det med sennep mens det er varmt. Lad kødet køle af i køleskabet.
Hak champignonerne groft, krydder dem med salt og peber og blend dem i en blender til en pure. Steg dem i en pande uden fedtstof, indtil det meste af væsken er væk og puréen nemt klistre sammen. Lad puréen afkøle i køleskabet.
Rul et stort stykke husholdningsfilm ud på bordet.
Læg de 4 stykker parma skinke på folien ved siden af hinanden, de skal overlappe lidt. Fordel champignon puréen jævnt ud over skiverne, og placer mørbraden i midten. Rul ”pakken” tæt sammen vha. folien, og luk den helt tæt i begge enden som en karamel. Læg pakken i køleskabet 15 minutter.
Rul butterdejen ud på et bord drysset med mel, den skal være stor nok til at kunne dække kødet. Pensel dejens hjørner med de piskede æggeblommer.
Læg kødet i midten, skær eventuel overskydende dej fra, og luk ”pakken” ved at folde siderne under bunden. Lad den køle af i køleskabet i 20 minutter.
Pensel hele overfladen med æggeblomme, og krydder med flagesalt.
Bag den i ovnen i omkring 25 til 30 minutter, alt efter hvor rød du vil have den.
Lad den hvile 10 minutter.

Skær den ud i 4 skiver uden at bruge enderne.
Server med nye kartofler marineret i en marinade bestående af 1 del oliven olie, ½ del hvidvinseddike og friskkværnet salt/peber, eller en dejlig kartoffel/rodfrugtemos og nogle friske grønsager - og selvfølgelig en spand rødvin!
Bon Appetit!

 



Boller i karry.

Kødboller:
1pk. blandet fars
1 stort løg
1 æg
2 spsk mel
lidt mælk
salt/peber

Karrysauce:
1 løg
1 æble
1 pk. bacontern
ca. 1 spsk stærk karry
1/4 l. piskefløde
Salt/peber/koriander

Fremgangsmåde.
Bollerne:
Farsen blandes med finthakket løg, æg, mel, mælk samt salt og peber.
Farsen røres og bollerne formes til den størrelse man foretrækker. Koges ca. 10 min.
Karrysaucen:
Fjern kernehuset fra æblet og skær det i tern. Løget pilles og skæres også i tern.
Smelt lidt smør i en gryde. Tilsæt karry, bacontern, løg og æbletern. Brun det hele nogle minutter. Tilsæt piskefløde og lidt af det vand bollerne er kogt i. Saucen koges ved svag varme i ca. 10 minutter.
Hvis saucen er for tynd kan den evt. jævnes en smule.
Bollerne lægges op i en skål og karrysaucen hældes over, gennem en si. Bacontern, æble og løg kasseres.
Serveres med ris.

 

 

 

 

Farspandekage. 4 pers.

Fars
500 gr. hakket svinekød
2 spsk. hvedemel
1½ tsk. groft salt
1½ spsk. fintrevet løg
friskkværnet peber
1 æg eller 2 æggehvider
2 dl. mælk
50 gr. smør
Smørdampede grøntsager
75 gr. smør
250 gr. fintsnittet spidskål
250 gr. groftrevet gulerod
250 gr. porre i tynde skiver
1 tsk. salt
½ dl. vand
Pynt
Frisk hakket persille

Fars:
Bland kød, mel, løg, krydderier og æg i en skål. Rør mælken i lidt efter lidt. Lad smørret gyldne i en stegepande. Bred farsen ud i panden og bag den som en stor pandekage 6-7 min. på hver side ved jævn varme. Den vendes nemmest ved hjælp at et stort grydelåg. Låget lægges over panden og den vendes (over køkkenvasken :-). "Pandekagen" skubbes tilbage på panden og steges færdig.
Laver man en større portion kan pandekagen evt. laves i en bradepande og bages i ovnen.
Grøntsager:
Smelt smørret i en tykbundet gryde og læg grøntsagerne i. Salt og vand tilsættes.
Grøntsagerne dampes møre under låg ved svag varme i ca. 10 min. Smag til med ekstra salt hvis det er nødvendigt.
Servering:
Grøntsagerne fordeles over farspandekagen og retten pyntes med hakket persille.

 

 

 

Fiskegryde

1 porre
1 rød peberfrugt
2 fed knust hvidløg
2 spsk. smør
2½ dl. fløde
4 dl. cremefraiche
2 tsk. basilikum
½ tsk. karry
1 tsk. sukker
800 gr. sejfilet eller lign. Evt. laks.

Skær porre i ringe. Befri rød peber for kerner og sskær den i terninger.
Svits porreringe, peberfrugt og 2 fed hvidløg i smørret uden at det tager farve.
Tilsæt fløde og cremefraiche. Krydr med basilikum, karry og sukker.
Smag til med salt og peber. Bring sovsen i kog. Skær fisken i mindre stykker og læg dem i sovsen. Lad fisken simre i sovsen 15-20 min. eller til fisken er fast og har skiftet farve. Sovsen kan evt. jævnes lidt hvis den føles for tynd. Server med løse ris og evt. salat eller flutes.
Rækker til ca. 4 personer.

 

 

Gullash med kartoffelmos. Ca. 4 pers.

500 gr. oksekød i tern
3 løg
3 store gulerødder
2 fed hvidløg
1 ds. flåede tomater
3 spsk. paprika
½ l. grøntsagsboullion
2 dl. Piskefløde
Salt/peber
5 store bagekartofler
1 fed hvidløg
1 bdt. Hakket persille
1 spsk. smør
lidt mælk
salt/peber

Varm lidt olie i en gryde. Hak løg og hvidløg og kom det olien. Løgene svitches til de er blanke og gryden tages af varmen. Paprikaen røres sammen med løgene og bouillion hældes ved. Sæt gryden over varmen igen og kom kødet i. Lad det stå og småkge ca. ½ time under låg. Tilsæt gulerødder i skiver samt en dåse flåede tomater. Kog videre ca. ½ time igen. Hæld piskefløden i og lad retten stå yderligere 10 – 15 min. Hvis retten er for tynd kan den jævnes lidt. Smag til med salt og peber.
Kartoflerne skrælles, skæres i stykker og koges uden salt.
Mens kartoflerne koger hakkes persille og hvidløg fint.
Når kartoflerne er kogt godt møre, tages de af varmen og vandet hældes fra.
Mos kartoflerne og kom en spsk. smør i sammen med lidt mælk eller fløde.
Når mosen har en passende konsistens røres persille og hvidløg i.
Smag til med salt og peber.

  


Habanero hellfire Chilli.
INGREDIENSER (4 personer)

· 115 g bacon, i tern
· 225 g Hakket oksekød
· 225 g Hakket svinekød
· 1/2 Grøn peber, skåret i strimler
· 1/2 Løg, hakket
· 3 Jalapeno peber, rengjort og hakket
· 3 Habanero peber, rengjort og hakket
· 3 Fed hvidløg, hakket
· 5 g Kommen
· 5 g Cayenne peber
· 10 g Chili pulver
· 8 g Okse bouillon granulat
· 2 Dåse flåede tomater
· 450 g Kidney bønner
· 1/2 Dåse øl
· 70 g Koncentreret tomat pasta
· 235 ml vand

FREMGANGSMÅDE
1. Brun bacon, løg, hvidløg, oksekød og svinekød i en gryde.
2. Når det er brunet kommes Jalapeno, Habanero og grøn peber i gryden.
Derefter tilsættes krydderier, bouillion granulat, øl, tomater, tomatpasta
og vand.
3. Skru ned for varmen og kog i ca. 45 til 60 min. under jævnlig omrøring.
Derefter tilsættes bønnerne og der koges yderligere ca. 30 min.
ADVARSEL: Meget stærk.
Start evt. med en af hver chili og se om ikke det er nok.

 

 

Kold kartoffelsalat med krydderurter. (ca. 4 pers.)

Dressing:
1-1.5 dl. olie – raps eller solsikke
ca. 1 spsk. soja
1 bundt dild
1 bundt persille
1 bundt basilikum
salt
peber

ca 1.5 kg. kogte kolde kartofler skåret i skiver.
Olie, soja, salt og peber røres sammen.
Krydderurterne hakkes og blandes i olien.
Kartoflerne vendes i dressingen lige inden servering.

 

 

Kylling med chilli.

1 løg (hakket)
1 rød chilli (finthakket)
1 limefrugt
1 ds. kokosmælk
3 tsk. stærk karry
1 lille ds. ananas (tern)
2.5 dl. piskefløde
salt/peber
olie
1 pk. kyllingelår

Varm olien i en gryde og steg løgene klare uden at de tager farve. Kyllingelårene kommes i og brunes. Tilsæt karry, chilli og saften af limefrugten. Kokosmælken og piskefløden hældes i. Når retten koger kommes ananas i og der skrues ned for varmen. Retten skal småkoge ca 30 min.
Serveres med ris og brød eller salat til.

 

 

Laks med kartoffelmos. (3-4 pers.)

Mos:
5 store bagekartofler
1 rød peber
1 løg
2 gulerødder
1 fedfri hvidløg (eller 2 store fed alm. hvidløg)
1 bdt. Persille
1 bdt. Purløg
En klat smør og lidt mælk.
Salt / peber

Laks:
2 porrer
4 laksefileter
2 dl. Hvidvin
Citronsaft
Purløg / persille
Salt / peber
Fremgangsmåde:
Porrerne skylles og skæres i ringe, hvorefter de koges. De kogte porre ringe lægges i et ildfast fad og hvidvinen hældes over. Laksefileterne lægges ovenpå. Citronsaft og hakket grønt fordeles over laksen. Krydr med salt og peber.
Fadet stilles midt i ovnen og skal have ca. 30 min. Ved 200 grader.
Kartoflerne skrælles og skæres i tern, hvorefter de koges møre. Rød peber og gulerødder skæres i små tern. Løget hakkes fint og det samme gælder hvidløg. Persille og purløg hakkes. Gulerødder og peber koges møre hver for sig da
de ikke skal koge lige lang tid. Kartoflerne moses og der tilsættes lidt smør og mælk. Når mosen er som den skal være kommes rød peber, gulerødder, løg, hvidløg, persille og purløg i og det røres godt sammen.
Smag til med salt og peber.
Server med kølig hvidvin til.
Velbekomme.

 

 

Grøn Lakseroulade

Denne lakseroulade er ideel som forret, da den både er meget
dekorativ og lækker. Den er let at lave, selv om spinatdejen skal bages. Det gør den let at rulle.
Mængde/antal pers: 6 pers
Ingredienser:
· 2 hele æg
· 100 g frisk baby spinat
· 0,7 dl fløde
· 150 g flødeost naturel
· 1/2 tsk køkkensalt
· 1/2 tsk peber
· 2 spsk citronsaft
· 3 spsk frisk hakket basilikum
· 200 g røget laks
Fremgangsmåde:
Æggeblommerne røres sammen med salt, peber, fint snittet spinat og fløde.
Æggehviderne piskes stive og tilsættes til massen.
Massen hældes ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Det skal ligge i ca.
1/2 cm tykkelse og lige lange på hver side. Bages ved 200°C i ca. 15 -20 min.,
eller indtil roulademassen er fast og gyldenbrun.
Bland flødeost med salt, peber, citronsaft og hakket frisk basilikum.
Smør blandingen på rouladebunden, når denne er afkølet.
Til sidst lægges røget laks i skiver hen over, og rouladen rulles forsigtigt sammen.
Rouladen skal stå i køleskabet min.1 time før servering.
Ved servering skæres i ca. 1 cm tykke skiver der kan anrettes på fad med
citronskiver, kaviar naturel og basilikum/dild.

 

 

Pandekager med fyld eller forårsruller. (4 pers.)

Pandekagedej:
4 kopper mel
4 æg
Ca. 25 gr. Flydende margarine
½ tsk. Bagepulver
Lidt salt og peber
Mælk til dejen er passende, ikke for tyk
Pandekagerne bage let til de er lysebrune.

Fyld:
2 gulerødder
2 små løg
4 store champignon
½ pakke bønnespirer
1 pakke skinkestrimler
Gulerødder, løg og champignon skæres i tynde strimler.
Varm lidt olie i en gryde og kom grøntsager og skinkestrimler i gryden. Steges ved svag varme til gulerødderne er tilpas møre. Derefter lægges Ca. 2 spsk. fyld på en pandekage og den foldes sammen. Først foldes den ene side hen over fyldet, derefter enderne og til sidst den anden side.
Pandekagerne lægges i et ildfast fad og bages i ovnen i Ca. 20 min. Ved 200 grader.
Serveres med:
soja, karry, ketchup eller hvad man nu har lyst til. Evt. grøn salat.

 

 

Sennepskål med flæsk. Ca. 4 personer

Ingredienser:
1000 g. hvidkål i strimler
400 g. løg i tern/skiver
600 g. kartofler i tern
600 g. letsaltet flæsk i skiver (Flæsket kan evt. erstattes med kalkunkød i tern)
5 dl. bouillon - evt. vand og pulverbouillon
1 spsk. honning
1 spsk. dijonsennep
2 spsk. hvidvinseddike
150 g. skinketern
timian
salt
peber
allehånde

Kål og løg svitses til de begynder at blive klare og ikke brunt.
Tilsæt bouillon, kom kartoffelternene i og læg derefter flæsket på som låg, det skal stå under låg og simre i ca. 45 minutter.
Tag flæsket op af gryden. Kom blandingen af, honning, sennep og vineddike i gryden og bland det godt. Kom de resterende krydderier i, samt skinketern/strimler. Lad det stå og simre i et par minutter. Til sidst smages det til med salt, peber og evt. sukker.
Tips:
Man kan servere lidt groft rugbrød til, samt noget mørkt øl og en snaps.

 

Tiramisu

Ingredienser:
2 bøtter mascarpone
6 æggeblommer (pastuoriserede)
150 g. flormelis
1 tsk. vanillie sukker
1/4 l. piskefløde
3 æggehvider (pasturiserede)
Ladyfingers
Stærk kaffe
Mandel likør (Amaretto)
Usødet kakao

Tilberedning:
Æggeblommerne piskes med flormelis til æggesnaps.
Blandes i mascarponen.
Piskefløden piskes.
Det samme med æggehviderne, til de er stive.
Flødeskum og æggehviderne vendes i mascarponen. Kiksene dyppes i kaffen og lægges i bunden af et firkantet fad. Likøren dryppes eller forsigtig hældes ud over kiksene. Så mascarponen og igen kiks og likør og til sidst mascarponen.
Kagen står i køleskab natten over, og inden serveringen sigtes der kakao over det hele. Piskefløden og æggehviderne gør at den bliver mere let i konsistensen.

 


Tyrkisk tomatsuppe.

1 kylling
3 gulerødder
3 løg
3 kartofler
1 dåse flåede hakkede tomater
1 lille dåse koncentreret tomatpasta
1 kop Suppenudler
salt
peber
Kyllingen koges i ca. 2 liter vand. Den skal koges til kødet falder fra benene.
Kyllingen tages op og vandet kan evt. hældes gennem en si.
Gulerødder, kartofler og løg rives groft og kommes i suppen.
Flåede tomater, tomatpasta og nudler kommes i, og det hele koges i ca. ½ time.
Vær meget omhyggelig med at røre i gryden ofte, da suppen på grund af de revne kartofler har nemt ved at brænde på. Kyllingekødet plukkes i stykker og koges med i yderligere 10 min. Smag til med salt og peber.
Hvis man synes at suppen bliver for tyk kan den fortyndes med lidt boullion.
Serveres med flütes.

Beef Wellington
 
 
 
Grøn lakseroulade
Poul Nebel